Madridul este un oraș vesel și vibrant, motiv pentru care este vizitat de o mulțime de turiști din întreaga lume, indiferent de perioada din an. Pe lângă lăcașurile de cult și muzeele sale, turiștii vor descoperi în Madrid străzi aglomerate, înțesate de magazine, restaurante, cafenele și baruri. Orașul Madrid se remarcă datorită clădirilor sale istorice, a localurilor de familie, unde localnicii se adună pentru a se relaxa în compania prietenilor. Credem că nu exagerăm atunci când spunem că Madridul este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei. La o simplă căutare pe google veți descoperi cele mai populare și mai importante muzee ale orașului Madrid, precum Muzeul Prado, Reina Sofia sau Thyseen. Pe cuprinsul orașului Madrid există însă și câteva muzee mai micuțe, care au și ele farmecul lor. În acest sens avem în vedere Muzeul Sorolla sau centrele culturale Matadero sau Conde Duque, unde turiștii vor putea lua parte la expoziții inovatoare, tururi ghidate, concerte și altele. Evident că un sejur în Madrid nu se poate desfășura fără a vizita Palatul Regal, Plaza Mayor, Puerta del Sol, celebra Gran Via și alte atracții ale orașului. Palatul Regal din Madrid, cunoscut și drept Palatul Orientului, a fost desemnat ca fiind reședința oficială a Familiei Regale a Spaniei începând cu secolul al XVIII-lea. În prezent palatul este utilizat doar pentru organizarea de recepții, ceremonii oficiale, deoarece Familia Regală își are reședința în Palatul Zarzuela. Istoria Palatului Regal din Madrid a început în anul 1738. Construcția acestuia a durat timp de 17 ani, iar în anul 1764, după finalizarea sa, Carlos al III-lea și-a stabilit reședința aici. Palatul Regal din Madrid este înconjurat de grădinile Campo del Moro și de Grădinile Sabatini. Campo del Moro datează din Evul Mediu, iar celelalte au fost amenajate pe durata secolului al XX-lea. Turiștii vor putea vizita în mod gratuit Palatul Regal din Madrid sau pot opta pentru un tur ghidat. Palatul se întinde pe o suprafață de 135.000 metri pătrați și numără în jur de 2.000 de încăperi, 50 dintre acestea putând fi vizitate și de către turiști.
Plaza Mayor este
inima orașului Madrid și punctul din care puteți explora orice colțișor al
orașului. Înainte ca Madridul să fie un oraș cu străzi și bulevarde
largi, teritoriul său era străbătut de străduțe înguste și coridoare ce ne-ar
duce astăzi cu gândul la faimoșii spadasini ai Spaniei. Plaza Mayor a început
să fie organizată la sfârșitul secolului al XV-lea, când Filip al II-lea și-a mutat Curtea la Madrid. În anul 1617, arhitectul Juan Gomez de Mora a fost însărcinat
să ofere uniformitate clădirilor din această piață. Plaza Mayor din Madrid se
remarcă datorită mai multor clădiri, precum Casa de la Panaderia, construită în
jurul anului 1590, de către Diego Sillero. Din clădirea inițială se mai
păstrează doar subsolul și parterul, însă și clădirile superioare, cu toate
acestea arhitectura sa este asemănătoare cu cea a celorlalte clădiri publice
din piață. În centrul Pieței Mayor din Madrid este dispusă statuia ecvestră
a regelui Filip al III-lea. Aceasta a fost proiectată de către Giambologna și
finalizată de către Pietro Tacca în anul 1616.
În topul celor
mai fascinante atracții ale orașului Madrid se situează și Puerta Del Sol,
care este ca un furnicar de oamenii în orice moment al zilei. În această
piață sunt amplasate mai multe statui remarcabile. Cea mai importantă este statuia
unui urs ce se sprijină cu labele superioare de un arbore. Acesta este simbolul
orașului Madrid. Turiștii vor putea admira și statuia ecvestră a lui Carlos
al III-lea.
Deși nu este cea mai frumoasă catedrală a orașului Madrid, Catedrala Almudena merită să fie vizitată. Aceasta nu doar că se bucură de o arhitectură exterioară spectaculoasă, ci are și un interior armonios, în stil neoclasic. Poate o să vi se pare uimitor, dar orașul Madrid nu excelează în ceea ce privește istoria lăcașurilor de cult. Catedrala Almudena a fost construită pe durata secolului al XX-lea, dar acest lucru nu știrbește cu nimic din frumusețe, nici nu trebuie să vă facă pe dumneavoastră să o evitați. Intrarea în catedrală este liberă, turiștii putând totodată să viziteze și cripta și muzeul lăcașului de cult. Ideea de a construi o catedrală impunătoare care să fie demnă de o capitală europeană s-a vehiculat încă din secolul al XVI-lea, însă din rațiuni economice nu a fost pusă în practică. Piatra de temelie a catedralei a fost pusă în anul 1883, în timpul domniei regelui Alfonso al XII-lea. Regele a donat terenul și a sprijinit financiar debutul lucrărilor de construcție. Inițial s-a avut în vedere construirea unui lăcaș de cult de mici dimensiuni, planurile au fost refăcute de către Francisco de Cubas, decizându-se astfel construirea unei catedrale. Francisco de Cubas a încetat din viață în anul 1899, când, din lipsă de fonduri, catedrala nu era finalizată. Lucrările au fost preluate de către trei arhitecți, dar ritmul în care acestea evoluau a rămas la fel de lent. Astfel, în anul 1911 era finalizată cripta catedralei, dar lucrările de construcție au trebuit să fie întrerupte în timpul războiului civil din Spania. Lucrările au fost reluate în anul 1944, dar planurile inițiale ale lui Francisco Cubas au fost modificate. Prin urmare, înălțimea catedralei măsoară mult mai mult decât s-a prevăzut inițial, iar fațada a fost gândită în stil baroc pentru a se armoniza cu Palatul Regal, care este situat vizavi. Catedrala Almudena din Madrid a fost sfințită în anul 1993 de către Papa Ioan Paul al II-lea, după 110 ani de la inițierea construcției.
Turiștii care
aleg să viziteze orașul Madrid nu pot ezita să viziteze Fântâna lui Neptun.
Această fântână spectaculoasă a fost construită în timpul domniei lui Carlos al
III-lea, mai precis în anul 1780. Fântâna a fost finalizată 6 ani mai târziu.
Capodopera arhitecturală îl reprezintă pe Neptun, zeul mării, care ține în mâna
stângă un trident, iar în cea dreaptă un șarpe încolăcit. Zeul este reprezentat
în picioare, într-un car ce este tras de doi căluți de mare.
Puerta de Alcalá este cea mai cunoscută poartă medievală a orașului Madrid. Aceasta este primul arc de triumf construit după căderea Imperiului Roman, considerându-se că este precursoarea Arcului de Triumf din Paris și a Porții Branderburg din Berlin. Aceasta a fost înălțată în anul 1778 de către arhitectul italian Francesco Sabatini. Poarta a fost proiectată în stil neoclasic, fiind confecționată din granit. Puerta de Alcalá numără cinci arcade, fiecare parte a sa având un design diferit. Pe cuprinsul său sunt sculptate steaguri, diverse arme, căști de război și altele. În partea superioară a porții sunt dispuse statuetele a patru copilași, care sunt o alegorie a celor patru virtuți: curajul, dreptatea, cumpătarea și prudența.