Oceanografic este cel mai mare acvariu din Europa, are o suprafață de 111.000 metri pătrați și este opera arhitectului Felix Candela. Este situat în orașul Valencia, fiind parte componentă a Complexului Avangardist Orașul Artelor și Științelor. Acvariul reușește să reproducă fidel mediul acvatic al Mărilor și Oceanelor. Deși poate la prima vedere ați crede că Oceanografic are un simplu rol recreativ, lucrurile nu stau deloc așa, acesta își propune de promoveze conservarea mediului acvatic și a viețuitoarelor de pe cuprinsul său. În acest sens, aici se organizează în mod curent proiecte de cercetare și evenimente menite să-i facă pe locuitorii orașului Valencia, dar și pe turiști să conștientizeze ce rol important are omul în raport cu protejarea mărilor și oceanelor.
Pe cuprinsul acvariului din Valencia viețuiesc peste 500 specii de viețuitoare marine. Acvariul este divizat în 8 zone: zona umedă, zona mediteraneeană, zona tropicală, zona oceanică, zona arctică, zona antarctică, zona insulară și zona dedicată Mării Roșii.
Oceanografic găzduiește cel mai lung tunel subacvatic din Europa. Odată parcurs, veți putea admira rechini și singura familie de balene Beluga din Europa. Acvariul din Valencia cuprinde mai multe zone. Astfel, veți putea admira pinguini Gentoo, care sunt ușor de recunoscut datorită petei albe pe care o au pe cap. De asemenea, pe cuprinsul acvariului a fost amenajată și o rezervație de crocodili. Zona a fost amenajată în asemenea manieră încât crocodilii să-și poată depune ouăle.
Zona Arctică a acvariului cuprinde un iglu de 12 metri. În această zonă viețuiesc balenele beluga. Aceste mamifere au piele de culoare albă, fapt ce le permite să se camufleze printre blocurile de gheață. Balenele viețuiesc aici la fel ca în mediul lor natural, motiv pentru care în 2016 se năștea Kylu, primul pui de balenă beluga născut în Europa. Oceanografic se mândrește cu cel mai mare delfinariu din Europa, care are o capacitate de 1500 persoane. Vizitatorii delfinariului vor putea admira simpaticele mamifere, iar datorită expoziției bio-educaționale, vor putea afla diverse noutăți despre ele.
De asemenea, în acvariul din Valencia veți descoperi și o seră cu o înălțime de 26 de metri, care își propune să reproducă două dintre cele mai cunoscute zone umede ale globului: mangrovele americane și mlaștinile mediteraneene. Aceste zone asigură trecerea de la apă la uscat, iar pe cuprinsul lor viețuiesc o multitudine de specii de plante, păsări și reptile.
Climatul tropical permite dezvoltarea celei mai bogate biodiversități din lume. Astfel, aici turiștii vor putea admira o multitudine de specii de pești, crustacee, precum și foci vitulina, care adoră să viețuiască pe plaje și în golfuri protejate de curenți. În zona insulară a acvariului din Valencia, turiștii vor putea admira lei de mare, morse și foci. Oceanografic cuprinde și o zonă destinată viețuitoarelor din Marea Mediterană, unde pot fi admirați diverși pești, caracatițe și corali.
Oceanografic cuprinde și un lac. Aici vizitatorii vor putea admira o mulțime de păsări, precum flamingo, lebăda cu gâtul negru, pelicani, cormorani, rațe, precum și tot soiul de reptile.
O vizită în Acvariul din Valencia este o activitate educativă și relaxantă de care vă puteți bucura alături de copii. Aceștia vor fi cu siguranță încântați să admire viețuitoarele marine și să afla informații inedite despre ele. În timpul vizitei la Oceanografic veți putea admira și meduze, aceste viețuitoare spectaculoase alcătuite în proporție de 95% din apă. Acvariul are și o zonă dedicată celor mai spectaculoase viețuitoare marine, cum sunt căluții de mare, peștele frunză, peștele vacă etc.